Followers

Promosi Hebat

Peluang untuk menambah wang poket anda. [Churp Churp]

Cipta GAME menarik di #MiloCansNextGame dan menang RM 10K!

The smartest Samsung Galaxy SII. #LoveMySII

Wednesday, October 5, 2011

Memalukan: Perang Mak Nyah Di Bumi Hang Tuah

 Memalukan: Perang Mak Nyah Di Bumi Hang Tuah

MELAKA – Mak nyah-mak nyah tempatan di negeri ini meluahkan kekecewaan apabila ‘kawasan jajahan’ mereka di Taman Melaka Raya dirampas mak nyah negara asing.

Salah seorang mak nyah tempatan yang mengelar dirinya Shasa memberitahu wartawan The Star, persaingan adalah amat sengit.

“Yang dari luar negara yakni kebanyakannya dari Indonesia tidak takut dengan kami sebab mereka ada penjaga. Kami ada penjaga kami juga tetapi pendatang ini kuat dan mereka lebih ramai dari kami,” kata Shasa.

Tinjauan ke taman berkenaan menemukan kumpulan mak nyah yang berpakaian seksi dan mekap yang tebal.

Kebanyakkan mak nyah asing berkenaan dipercayai memasuki negara ini menggunakan visa pelajar atau visa pekerja.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga serta Kebajikan negeri, Datuk Norpipah Abdol berkata, mak nyah asing melihat Taman Melaka Raya sebagai ‘lombong emas’ kerana ia menjadi tumpuan pelancong.

“Kami tahu mengenai mereka dan kami bersedia menawarkan kaunselling serta sokongan emosi,” katanya.

Norpipah mengulas mengenai laporan The Star Isnin lalu bahawa sebahagian besar mak nyah telah memindahkan operasi mereka ke hab komersial negeri berkenaan.

Akibat persaingan, sebahagian mereka turut memainkan peranan sebagai pemandu pelancong sebagai kaedah kreatif untuk mendapatkan pelanggan.

Norpipah menambah, kerajaan negeri akan mendapatkan bantuan pihak badan bukan kerajaan (NGO) dan jabatan agama Islam negeri bagi memberikan kaunseling kepada para mak nyah berkenaan.

“Mereka memerlukan bantuan, tetapi mereka juga harus tahu apa yang dibuat mereka itu sebenarnya salah,” katanya.

Katanya, kerajaan negeri akan juga mendapatkan bantuan Jabatan Imigresen, pihak berkuasa tempatan dan polis untuk memeriksa status para mak nyah berkenaan. - MyNewsHub

(Sumber: The Star) /Gambar Hiasan

Apple: iPhone 4S yang keluar bukan iPhone 5


Majoriti peminat Apple agak kecewa apabila iPhone 5 yang diharapkan tidak menjadi kenyataan. Saham Apple jatuh 5% setelah CEO baru Apple, Tim Cook melancarkan versi baru iPhone 4S yang akan mengantikan iPhone 4.

iPhone 5 ini dijangkakan akan diperkenalkan dalam tempoh kurang daripada 12 bulan dari pelancaran iPhone 4S. iPhone 4S yang lebih laju dan berprestasi lebih baik berbanding iPhone 4 dilancarkan di Amerika Syarikat dijangka akan memasuki pasaran Amerika pada 14 Oktober 2011 dan Maxis Malaysia telah berjanji untuk membawa secepat mungkin ke Malaysia.

Antara ciri-ciri baru iPhone 4S adalah :

1. Kamera 8 megapixel dengan resolusi sensor yang lebih tinggi
2. Processor A5 dual-core yang 7 kali lebih pantas dari iPhone 4
3. Design world antena baru yang lebih baik kuasa penerimaannya
4. Bateri yang lebih besar dan tahan lama
5. Menggunakan sistem operasi baru iOS5 yang mempunyai iCloud dan iMessage yang menjadikan iPhone 4S berbeza berbanding iPhone 4.
6. Arahan suara baru SIRI contohnya apabila kita tanya cuaca, iPhone 4S akan menjawab secara automatik laporan cuaca setempat.

Saksikan video preview iPhone 4S : 

iPhone 4S warna hitam dan putih akan dijual pada harga USD199 untuk iPhone 4S 16gb, USD299 untuk iPhone 4S 32gb dan USD399 untuk iPhone 4S 64gb. Ini bermakna harga iPhone 4S Malaysia juga tidak akan jauh beza dengan harga iPhone 4.

Tak sabar nak menunggu pelancaran iPhone 4S Malaysia oleh Maxis.

Kredit: Denai Hati
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...