Followers

Promosi Hebat

Peluang untuk menambah wang poket anda. [Churp Churp]

Cipta GAME menarik di #MiloCansNextGame dan menang RM 10K!

The smartest Samsung Galaxy SII. #LoveMySII

Tuesday, September 13, 2011

Cukai 6% prabayar mesti dibatalkan, bukan ditangguhkan!

Beri Pengguna SMS Percuma Jika Mahu Teruskan Cukai

Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) menyambut baik persetujuan pihak syarikat telekomunikasi untuk menangguhkan pelaksanaan cukai perkhidmatan 6% secara terus kepada pengguna. Malah DPPM menggesa supaya ianya dibatalkan terus demi kepentingan rakyat khasnya warga muda negara dan berharap pihak kerajaan sebagai penerima hasil cukai tersebut dapat mempertimbangkan mekanisma percukaian yang lebih efektif kepada pengeluar dan pengguna.

Mengikut pengumuman asal pada 8 September, pihak syarikat telekomunikasi akan mengenakan cukai perkhidmatan 6% secara terus (passed-through) kepada pengguna bagi setiap transaksi tambah nilai dan pembelian pek permulaan, bermula 15 September ini. Kadar 6% ini sebenarnya telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan semenjak tahun 1998 dan telah dikenakan secara terus kepada pengguna sistem pasca-bayar dan diserap (absorbed) oleh syarikat telekomunikasi bagi penggunaan sistem pra-bayar bagi memastikan kadar pakej yang kompetitif dan mampu milik.

Jika sistem cukai ini diteruskan, golongan yang paling menerima kesan adalah golongan muda, pelajar dan golongan berpendapatan rendah yang terpaksa mengikat perut menghadapi kos sara hidup yang makin tinggi, berbanding pihak kerajaan yang terus mengaut hasil cukai atas keperitan rakyat. DPPM juga berpendapat, impak langsung cukai ini kepada golongan pengguna adalah sama dengan impak cukai GST yang akan diperkenalkan oleh kerajaan dalam masa terdekat.

DPPM berpendapat, impak penyerapan cukai ini kepada syarikat telekomunikasi adalah minima, sebagaimana yang dianggarkan oleh Maybank Investment di dalam nota kajian bertarikh 9 September yang menganggarkan penurunan pendapatan sekitar 1% - 4% oleh syarikat telekomunikasi terbabit dan AmReseach pula menganggarkan impak kepada EBITDA (keuntungan operasi) adalah sekitar 2% sahaja.

Justeru, pihak DPPM menggesa pihak kerajaan sebagai pihak yang bertanggungjawab memperkenal dan mengutip hasil cukai ini agar tidak mengambil kesempatan untuk mengaut laba daripada penggunaan telekomunikasi yang tidak anjal (inelastic demand) dan mengharapkan cukai perkhidmatan 6% ini terus dimansuhkan sebagai tanda prihatin kepada generasi muda di dalam Bajet 2012 yang akan diumumkan pada Oktober ini.

Jika pihak kerajaan sekarang tidak mampu melaksanakan, pihak DPPM begitu yakin pihak kerajaan Pakatan Rakyat mampu melaksanakannya jika diberi mandat oleh rakyat bersesuaian dengan agenda Membangun Negara Berkebajikan yang ditawarkan oleh PAS.

Tunai 5 Tuntutan atau Bersih 3.0

http://2.bp.blogspot.com/-H9HhF1_eEAY/TlXAFnNyKuI/AAAAAAAAgzo/5eihqVS4lHo/s1600/bersih3.jpg

KUALA LUMPUR, 13 Sept: Kerajaan BN diingatkan agar melaksanakan tuntutan 5 perkara yang dikemukakan oleh Pakatan Rakyat jika tidak mahu himpunan aman Bersih 3.0 yang akan mengambil tempatnya.

Tuntutan lima perkara itu bukan sesuatu yang sukar untuk dilaksanakan jika Kerajaan BN benar-benar ikhlas mahu melakukan reformasikan pilihanraya di tanah air, melainkan jika pihak kerajaan hanya sekadar bersandiwara.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menegaskan, sekiranya Kerajaan BN enggan melaksanakan 5 tuntutan itu sebelum pembubaran Parlimen, kerajaan ternyata hanya sekadar bermain-main dengan kenyataan-kenyataannya ke arah itu.

Menurut beliau, oleh itu, Pakatan Rakyat tidak akan teragak-agak untuk mengadakan himpunan Bersih 3.0 bagi mendesak kerajaan melaksanakan tuntutan itu bagi membolehkan pilihanraya di negara ini diadakan dengan bersih dan adil.

Katanya, Kerajaan BN tidak mempunyai sebarang alasan untuk tidak melaksanakan kesemua tuntutan itu kerana pihak kerajaan sendiri masih mempunyai masa yang panjang untuk mengadakan Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13.

"Untuk mengadakan PRU Ke-13, tempohnya sehingga 13 Mac 2013. Jadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak perlu tergopoh-gapah untuk membubarkan Parlimen untuk membolehkan PRU Ke-13 diadakan dalam masa terdekat," katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS, di sini, hari ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian menegaskan, 5 tuntutan Pakatan Rakyat berhubung reformasi pilihanraya itu, pertamanya mendesak Kerajaan BN pimpinan Najib agar melaksanakan 8 tuntutan Bersih.

Kedua berupa desakan agar Kerajaan BN menetapkan tarikh pilihanraya dengan persetujuan atau muafakat bersama dengan Pakatan Rakyat seperti yang dilakukan oleh parti Demokratik Liberal dan Konservetif di United Kingdom (UK).

Ketiga, Jawatankuasa Pemilihan Khas Parlimen yang akan ditubuhkan oleh Kerajaan mestilah diberikan ruang yang selesa ke arah reformasi pilihanraya di negara ini.

Keempat, agenda isu kerakyatan terhadap warganegara asing yang dilakukan oleh Kerajaan BN mestilah dihentikan dengan desakan terhadap Kerajaan BN agar menyediakan satu terma rujukan mengenainya.

Manakala tuntutan kelima berupa desakan Pakatan Rakyat terhadap Kerajaan BN agar menunaikan segala cadangan yang dikemukakan oleh Jawatankuasa Pemilihan Parlimen bagi melakukan reformasi pilihanraya di negara ini.

Sidang media tersebut diadakan bersama dengan ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang diwakili oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar bagi pihak PKR; Ahli Parlimen Rasah, Antony Loke (DAP).

Manakala bagi pihak PAS, selain beliau, turut diwakili Datuk Kamarudin Jaffar (Tumpat), Siti Zailah Mohd Yusuf (Rantau Panjang), Dr Siti Mariah Mahmud (Kota Raja) dan Mohd Firdaus Jaafar (Jerai).

Sementara itu, kesemua ahli-ahli Parlimen yang hadir pada sidang media itu turut bersetuju dengan kenyataan beliau dan masing-masing berharap agar suara rakyat tidak diketepikan oleh Kerajaan BN, bagi membolehkan pilihanraya di negara ini diadakan dengan telus, bersih dan adil.

Pada sidang media itu, mereka juga sebulat suara menegaskan, Pakatan Rakyat bersedia memberikan kerjasama atau khidmat kepada Jawatankuasa Pemilihan Parlimen yang akan ditubuhkan oleh kerajaan sempena persidangan Parlimen mulai 3 Oktober ini, sekiranya Najib boleh berjanji untuk melaksanakan kesemua tuntutan itu sebelum pembubaran Parlimen.

Dalam hubungan ini, mereka berharap agar Najib tidak bersandiwara atau bermain-main dengan kenyataannya untuk melakukan reformasi pilihanraya dengan kesediaannya menubuhkan jawatankuasa tersebut, dengan melaksanakan kesemua cadangan jawatankuasa itu ke arah itu.

Beri Pengguna SMS Percuma Jika Mahu Teruskan Cukai


Beri Pengguna SMS Percuma Jika Mahu Teruskan Cukai

KUALA LUMPUR – Syarikat-syarikat telekomunikasi (TELCO) disarankan untuk menawarkan sesuatu yang berbaloi untuk mewujudkan situasi ‘menang-menang’ sekiranya mereka tetap berdegil mahu meneruskan caj cukai perkhidmatan sebanyak 6 peratus kepada para pelanggan pelan prabayar mereka.

Pengerusi Majlis Penasihat Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Tunku Azwil Tunku Abdul Razak berkata, TELCO wajar menawarkan pakej lebih menarik dan menyerap separuh caj tersebut serta mempertingkatkan mutu perkhidmatan terhadap pelanggan setia mereka.

“Sebagai contoh, berilah mungkin dalam 200 sms percuma kepada pelanggan pada setiap kali tambah nilai, atau TELCO serap tiga peratus dan pelanggan serap tiga peratus, wujudkan situasi menang-menang,” katanya ketika dihubungi Mynewshub.my di sini hari ini.

Beliau berkata, sistem pesanan ringkas (sms) itu bolehlah dianggap sebagai timbal balas terhadap caj cukai perkhidmatan yang akan dikenakan kepada pelanggan pelan prabayar TELCO.

Selain itu, beliau juga mencadangkan agar TELCO menyerap sebanyak tiga peratus, separuh dari cukai perkhidmatan tersebut manakala separuhnya lagi bolehlah dikenakan  kepada pengguna talian prabayar mereka.

Beliau berkata, pemberian SMS percuma akan mempunyai implikasi kewangan yang rendah kepada TELCO kerana ia melibatkan penggunaan infrastruktur sedia ada dan tidak melibatkan pelaburan baru.

Pada masa ini, TELCO yang terbabit telah bersetuju untuk menunda cadangan menggenakan cukai bagi pembelian tambah nilai prabayar dan permulaan prabayar/pek SIM.

Tindakan menunda itu bergantung kepada pertemuan pihak berkenaan dengan Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan ada kemungkinan besar cukai perkhidmatan itu akan tetap dipindahkan kepada pengguna dalam masa terdekat.

Pada masa ini, TELCO menyerap 6 peratus cukai perkhidmatan itu.

Mengulas lanjut mengenai cukai perkhidmatan yang cuba dipindahkan TELCO terhadap pengguna pelan prabayar itu, Tunku Azwil turut menggesa semua syarikat-syarikat tersebut mempertingkatkan mutu perkhidmatan mereka.

“Bila mereka (TELCO) bercakap mengenai cukai perkhidmatan, maka mereka juga perlu memastikan perkhidmatan mereka adalah yang terbaik,” tambahnya lagi.

Beliau mempertikaikan perkhidmatan TELCO yang sebelum ini sering tergendala untuk jangka masa tertentu, beberapa kawasan tidak mendapat liputan talian dan beberapa masalah lain yang menghantui pengguna telefon bimbit sebelum ini.

Selain beliau, Presiden Persatuan Pengguna Perak, K. Paul Raj berkata, pelanggan pelan prabayar tentu akan berpuas hati sekiranya mereka ditawarkan pakej sms tersebut sekiranya ditawarkan TELCO masing-masing.

Bagaimanapun, beliau mencadangkan agar TELCO mengemukan cadangan tersebut kepada pelanggan mereka terlebih dahulu dan memperjelaskan tentang situasi tersebut mengikut prosedur yang lebih teratur.

“Jika TELCO terima cadangan itu, sudah tentu pelanggan prabayar mereka akan bersetuju dengan caj tersebut..Cuma, mereka perlukan butiran yang lebih sesuai mengenainya,” katanya melalui sms yang kami terima hari ini. - MyNewsHub

Bina jambatan dengan akar pokok


DUA buah jambatan akar yang terdapat di kampung Nongriat, negeri Meghalaya, India.NEW DELHI - Penduduk sebuah kampung di negeri Meghalaya, India membina sebuah jambatan dengan menggunakan akar pokok. Jambatan semula jadi itu berusia beratus-ratus tahun dan ia mampu untuk menampung berat 50 orang pada satu-satu masa. Ia dibina menerusi sistem mengalihkan akar pokok yang dilakukan oleh penduduk kampung tersebut sejak ratusan tahun lalu. Akar itu diajar supaya ia bergerak menyeberangi sungai. - Agensi

Dugaan pertama Safee

Safee SaliBELUM lagi memulakan ujian pemilihan bersama pasukan Cardiff City, penyerang kebangsaan, Safee Sali sudah mengharungi dugaan pertama semalam.

Selain berkelana seorang diri tanpa ditemani keluarga, Safee juga difahamkan mengalami masalah penerbangan dan hanya dijangka tiba di Cardiff dari Doha, Qatar lewat petang semalam.

Pengurus Safee, Zakaria Ab. Rahim yang mengesahkan perkara itu bagaimanapun berkata, masalah tersebut di jangka tidak menjejaskan konsentrasi dan prestasi Safee dalam usaha memikat pihak pengurusan Cardiff City.

Menurutnya, terdapat beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan sehingga menyebabkan penerbangan Safee tergendala dan berlepas lewat dari waktu yang sepatutnya pukul 3.35 pagi semalam.

Selain itu katanya, Safee juga akan menjalani ujian pemilihan seorang diri tanpa ditemani isteri, Sabarina Yusof dan anak mereka, Syaza Syaqina kerana mahu memberikan komitmen 100 peratus sepanjang berada di Cardiff kelak.

“Malah, saya juga hanya akan mengiringi Safee ke Cardiff pada minggu depan kerana masih mempunyai beberapa urusan penting di tanah air.

“Inilah pengorbanan yang terpaksa dilakukan Safee dalam usaha memberikan yang terbaik supaya dapat menyarung jersi Cardiff City,” katanya kepada Kosmo! semalam.

Safee semalam telah berlepas ke Cardiff dalam usaha menjadi pemain pertama negara dapat beraksi bersama kelab England.

Begitupun kata Zakaria, Safee dijangka tidak kesunyian kerana bakal bertemu peminat-peminat bola sepak negara di Cardiff sempena sambutan Hari Malaysia yang dijangka diadakan di situ pada 25 September depan.

“Selain itu, Safee juga akan menginap di sebuah hotel yang jaraknya tidak sampai lima kilometer dari tempat latihan dan dibiayai sepenuhnya oleh Cardiff City.

“Saya percaya Safee tabah dan kuat ketika merantau di tempat orang memandangkan dia telah biasa dengan situasi itu sebaik menyarung jersi kelab Indonesia, Pelita Jaya sebelum ini,” katanya. - Kosmo!

Penduduk Muslim-Kristian bergaduh di Ambon

SEKUMPULAN penduduk Muslim dan Kristian bergaduh dengan bersenjatakan parang dan batu di Ambon kelmarin.


AMBON - Pasukan keselamatan dikerah ke wilayah timur Indonesia selepas kumpulan penduduk Muslim dan Kristian bergaduh dengan bersenjatakan batu dan parang, kata beberapa pegawai semalam.

Dalam kejadian itu, seramai tiga orang maut dan 80 lagi cedera.

Menurut seorang ketua polis trafik, Kapten Marinus Djati, keganasan tersebut berlaku di bandar Ambon kelmarin selepas khabar angin tersebar bahawa seorang penunggang teksi motosikal yang mati dalam kemalangan jalan raya telah diseksa dan dibunuh oleh penduduk Kristian.

Kumpulan penduduk Muslim dan Kristian bergaduh selepas lelaki itu dikebumikan.

Kedua-dua kumpulan itu saling membaling batu dan mengayun parang selepas berbalas cacian.

Para perusuh itu juga membakar rumah, kereta dan motosikal walaupun polis cuba untuk menyuraikan mereka dengan melepaskan tembakan amaran.

Dua daripada mereka yang terbunuh itu merupakan pelajar sekolah.

Menurut jurucakap polis, Mejar Jeneral Anton Bachrul Alam, kira-kira 200 anggota pasukan keselamatan daripada unit khas ditempatkan di Ambon untuk mengawal ketenteraman. - AP
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...