Followers

Promosi Hebat

Peluang untuk menambah wang poket anda. [Churp Churp]

Cipta GAME menarik di #MiloCansNextGame dan menang RM 10K!

The smartest Samsung Galaxy SII. #LoveMySII

Friday, September 30, 2011

Amazon perkenal Kindle Fire, harga iPad 2, Samsung Galaxy Tab dijangka turun

 http://mos.futurenet.com/techradar/classifications/Tablets/amazon/Kindle%20Fire%20(home%20angle%201)s-420-90.jpg

NEW YORK - Amazon kelmarin memperkenalkan komputer tablet sesentuh keluarannya yang akan dijual di Amerika Syarikat (AS). 

Kindle Fire yang mempunyai fungsi seumpama iPad keluaran Apple itu dijual pada harga $199 (RM635), separuh harga lebih murah berbanding iPad yang ada di pasaran sekarang. 

Model asas Kindle sebelum ini digunakan untuk membaca eBooks. Namun, gajet terbaharu itu akan menggabungkan ciri tersebut dengan kemampuan untuk memainkan muzik, filem dan melayari Internet. 

Pengguna juga boleh mengakses lebih 18 juta filem, program televisyen, lagu, aplikasi, permainan video, buku dan majalah menerusi laman web Amazon. 

Gajet tersebut mempunyai skrin bersaiz tujuh inci, berbanding iPad 2 iaitu 9.2 inci. Tidak seperti iPad, Kindle Fire tidak mempunyai kamera atau aplikasi untuk membuat panggilan video. 

"Kindle Fire akan membawa semua hasil kerja yang diusahakan di Amazon selama 15 tahun ke dalam satu perkhidmatan bersepadu untuk pengguna. 

"Ia menawarkan permainan, muzik, carian laman web dan buku pada harga hanya $199 (RM635). Ini merupakan produk premium yang ditawarkan pada harga bukan premium. Kami akan menjual jutaan unit Kindle Fire," kata Ketua Eksekutif Amazon, Jeff Bezos. - Agensi 

Spesifikasi Kindle Fire

Design:

    • Form Factor:
      • Candybar
    • Dimensions:
      • 7.48 x 4.72 x 0.45 (190 x 120 x 11.4 mm)
    • Weight:
      • 14.57 oz (413 g)
        the average is 17.6 oz (503 g)
    • Colors:
      • Black

Display

  • Display:
    • Technology:
      • LCD
    • Resolution:
      • 1024 x 600 pixels
    • Physical Size:
      • 7.00 inches
    • Touch Screen:
        • Yes (Capacitive)
    • Multi-touch:
      • Yes
    • Scratch-resistant glass:
      • Yes

Software

  • Smart Phone:
      • Yes
    • OS:
      • Android
  • Processor:
    • Dual core, TI OMAP4

Multimedia

  • Music Player:
      • Yes
    • Supports:
      • MP3, WAV, MP4, OGG, MIDI
  • Video Playback:
      • Yes

Internet browsing

  • Internet Browsing:
      • Yes
    • Supports:
      • HTML

Organizer

  • Calendar:
      • Yes
  • Document Viewer:
      • Yes
    • Supported formats:
      • Office 2007, Office 2003
    • Other formats:
      • Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI and PRC

Messaging

  • E-mail:
      • Yes

Memory

  • Built-in:
    • 8192 MB

Connectivity

  • Wi-Fi:
      • Yes (802.11b, 802.11g, 802.11n)
  • USB:
      • Yes
    • Type:
      • microUSB
    • Version:
      • USB 2.0
  • Headphones connector:
    • 3.5mm

Availability

  • Officially announced:
    • Yes (28 Sep 2011)
  • Scheduled release:
    • 15 Nov 2011 (Official)

Safee Sali: Jadual saya padat

 http://2.bp.blogspot.com/-ssTn-I6ftM0/TnJLTroPKUI/AAAAAAAAClI/lIBsGt_YQGg/s1600/gambar%2Bsafee%2Bcardiff%2Bcity.jpg

“BUKAN saya tidak sudi untuk kembali semula (menjalani latihan) bersama Cardiff City tetapi jadual saya begitu ketat ketika ini. 

“Justeru, dakwaan kononnya saya (berpatah arang berkerat rotan) dengan kelab itu sememangnya tidak berasas.

Demikian kata penyerang sensasi Harimau Malaya, Mohd. Safee Sali yang menafikan dakwaan kononnya dia ‘merajuk’ untuk kembali menjalani latihan bersama kelab England, Cardiff City selepas ini.

Desas-desus negatif itu timbul dalam kalangan peminat bola sepak tempatan ekoran kenyataan Safee yang dikatakan ingin mencuba nasib untuk beraksi bersama kelab Australia pula selepas ini sebaik selamat menjejakkan kaki di tanah air kelmarin.

Spekulasi tersebut diperkuatkan dengan peluang Safee yang dikatakan pudar untuk menyarung jersi The Bluebirds lantaran masalah permit kerja walaupun mendapat khabar gembira daripada Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah yang memberi jaminan untuk membantu ‘David Beckham Malaysia’ itu mengatasi masalah berkenaan jika Cardiff mahu melamarnya.

Meskipun dikhabarkan akan dipanggil untuk dinilai semula selama dua minggu lagi oleh pengendali The Bluebirds, Malky Mackay yang dilaporkan berminat dengan kesungguhan, disiplin dan skil Safee sebelum ini, pemain kelahiran Kajang, Selangor itu juga tidak pasti sama ada ia boleh dilaksanakan pada waktu terdekat.

“Jadual saya begitu ketat. Selain mewakili (bekas pasukan) Selangor bagi aksi Piala Sultan Selangor (esok), saya juga akan ke Australia (mewakili skuad kebangsaan) bagi perlawanan persahabatan.

“Kalau ikutkan hati memang saya mahu kembali semula ke Cardiff. Bukan senang untuk menjalani lati- han bersama pemain-pemain yang hebat di sana dan jika tidak terpilih pun, saya langsung tidak menyesal.

“Tetapi saya sendiri tidak pasti bila saya boleh menyertai semula latihan di sana,” katanya kepada Kosmo! semalam.

Safee sebelum ini selesai menjalani sesi pemilihan selama dua minggu bersama skuad kendalian Malky Mackay itu sejak pertengahan September lalu sebaik mendapat ‘lampu hijau’ daripada majikannya, Pelita Jaya.

Menurut Safee, dia belum membuat sebarang perbincangan lanjut dengan pemilik Cardiff, Datuk Chan Tien Ghee berhubung perkara itu, selain tidak menolak kemungkinan akan merujuk perkara tersebut kepada Pelita Jaya terlebih dahulu sebelum boleh mengulas lanjut.

“Saya juga tidak pasti bila akan kembali ke Indonesia kerana Pelita Jaya pastinya memerlukan khidmat saya sebelum Liga Indonesia bermula (10 Oktober ini), jadi kita tengok dahulu macam mana,” kata- nya yang mengakui masih keletihan selepas menempuhi penerbangan yang panjang dari London kelmarin.

Ketika ditanya mengenai keinginannya beraksi di Australia, jelas Safee: “Sebagai pemain, saya mempunyai sasaran sendiri untuk beraksi di pentas yang lebih baik, terutamanya di Australia dan Eropah bagi mengembangkan karier saya.

“Tetapi ia bukan bermakna saya tidak lagi mahu menyarung jersi Cardiff, justeru saya harap semuanya faham,” katanya memohon tidak disalahertikan. - KOSMO!

Thursday, September 29, 2011

KL Menang Anugerah Pengembaraan Dunia

 KL Menang Anugerah Pengembaraan Dunia

BANGKOK – Kuala Lumpur muncul sebagai Destinasi Bandar Raya Terulung Asia pada Anugerah Pengembaraan Dunia 2011 di sini.

Pengumuman itu dibuat menerusi laman web anugerah tersebut.

Pemenang kategori itu tidak diumumkan semasa Anugerah Pengembaraan Dunia bagi rantau Asia dan Australiasia ke-18 yang diadakan di sebuah hotel di sini malam tadi, kerana penerimanya tidak menghadiri majlis tersebut.

Kuala Lumpur turut dikenali dengan menara berkembar tertinggi dunia iaitu Menara Berkembar Petronas, beserta gabungan landskap moden dan lama dengan gerai-gerai penjaja dan bangunan rumah kedai sebelum perang dicelah-celah bangunan pencakar langit dan canggih.

Laman web itu turut mengumumkan Hotel Pan Pacific di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur sebagai pemenang kategori Hotel Lapangan Terbang Terulung Asia.

Bagi ketegori Malaysia; Hotel Grand Millennium, Kuala Lumpur diumum pemenang Hotel Perniagaan Terulung Malaysia; Sheraton Imperial, Kuala Lumpur sebagai Hotel Terulung; Sheraton Langkawi Resort sebagai Resot Terulung dan The Westin Langkawi Resort & Spa sebagai Spa Resot Terulung. – BERNAMA

Hudud: PR hormati pendirian PAS, terima perbezaan pendirian DAP

Pakatan Rakyat Tidak Akan Laksanakan Hukum Hudud

KUALA LUMPUR – Majlis Pimpinan Pakatan pembangkang tidak akan melaksanakan hukum hudud seperti yang dicadangkan PAS kerana ia tidak menepati dasar bersama, Perlembagaan Persekutuan dan agenda Buku Jingga.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pakatan pembangkang menghormati pendirian PAS dalam hal itu tetapi pada masa yang sama menerima perbezaan pendirian DAP yang menentang pelaksanaannya.

“Kita tak boleh nafikan hak mana-mana pihak untuk mengemukakan pendirian tetapi kita terikat dengan dasar bersama dan Perlembagaan Persekutuan,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat pakatan pembangkang di sini Rabu malam.

Turut hadir Penasihat DAP, Lim Kit Siang, Pengerusi DAP, Karpal Singh, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Isu hudud dibangkitkan Menteri Besar Kelantan yang juga Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini yang bercadang untuk melaksanakannya di negeri itu.

Anwar berkata, pakatan pembangkang juga tidak boleh menafikan hak mana-mana pihak untuk mengemukakan pandangan berhubung isu itu. – BERNAMA

Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara Bakal Kena

 Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara Bakal Kena!

KUALA LUMPUR — Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mengambil tindakan berhubung kes menghina Yang di-Pertuan Agong di laman web sosial melibatkan seorang individu yang dikatakan tinggal di Sweden.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, SKMM telah berhubung dengan pengendali Facebook dan Twitter untuk memadamkan paparan yang dibuat oleh individu yang menggunakan nama samaran ‘Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara’.

Namun, Twitter tidak dapat memenuhi permintaan itu, kata Rais kepada pemberita di sini semalam.

“Maklumat mengenai keluarganya sudah diperolehi dan telah dikemukakan kepada pihak Peguam Negara Isnin lalu,” katanya, sambil menambah identiti individu berkenaan dikenal pasti dengan bantuan pihak berkuasa.

Menteri itu berkata, oleh kerana kes itu melibatkan individu yang tinggal di Sweden, dia tidak dapat dibawa pulang ke Malaysia kerana ‘berada dalam perlindungan perjalanan antarabangsa’.

Bagaimanapun, Rais berkata SKMM telah berhubung dengan pihak Interpol yang memberi isyarat sedia bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia berhubung kes itu.

Menurutnya individu terbabit berdepan dengan tindakan undang-undang jika dia pulang ke tanah air.
Rais menegaskan tindakan menghasut, memperkecilkan agama atau menghina raja adalah kesalahan besar.

Menteri itu berkata, beliau telah memaklumkan perkembangan kes itu kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Seri Paduka telah menzahirkan pandangan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan jemaah menteri. — BERNAMA

Kami 'cuai' - Ferguson


WELBECK meledakkan dua gol ketika United seri 3-3 dengan FC Basel pada aksi Liga Juara-Juara awal pagi semalam.


MANCHESTER - Alex Ferguson tidak dapat menyembunyikan perasaan kecewa selepas Manchester United seri 3-3 dengan FC Basel pada aksi Liga Juara-Juara awal pagi semalam.

Pengurus skuad The Red Devils itu menyalahkan benteng pertahanan yang dianggap 'cuai' selepas pasukan itu mempersia-siakan kelebihan dua gol hasil jaringan Danny Welbeck pada minit ke-16 dan 17.

Begitupun, Fabian Frei berjaya merapatkan jurang pada minit ke-57 sebelum Alexander Frei meletakkan Basel di depan hasil jaringan pada minit ke-59 dan sepakan penalti (ke-76).

Ashley Young menyelamatkan United apabila menyumbat gol penyamaan pada minit ke-90 tetapi ia tidak mampu untuk menggembirakan Ferguson.

United yang seri 1-1 dua minggu lalu masih gagal mencatat keputusan yang positif dalam saingan Kumpulan C, sekali gus menduduki tempat ketiga di belakang Basel dan Benfica.

"Kami cuai. Mereka mencipta dua atau tiga peluang gol pada babak pertama tetapi kurang konsentrasi telah membunuh kami. Kami mempersia-siakan kelebihan tersebut.

"Ia adalah satu persembahan yang baik pada babak pertama tetapi kami gagal mempertahankan keputusan tersebut. Bagaimanapun, kami berjaya mengelak daripada kekalahan.

"Sudah tentu, mesej pada waktu rehat adalah untuk menamatkan perlawanan itu kerana peluang yang mereka cipta pada babak pertama.

"Saya fikir, ia adalah satu peringatan, bolos tiga gol di gelanggang sendiri. Pemain pertahanan dan tengah perlu lebih baik dari segi konsentrasi.

"Mereka memiliki kemampuan tetapi jika kamu bermain secara santai, kualiti dalam kempen Liga Juara-Juara akan menyebabkan kamu menderita."

Dalam masa yang sama, Ferguson turut mengkritik pengadil, Paolo Tagliavento yang menghadiahkan sepakan penalti selepas Antonio Valencia mengkasari Marco Streller pada minit ke-75. - AFP

Wednesday, September 28, 2011

Lagu Najwa Di You Tube Ditonton Lebih 2 Juta Orang

Lagu Najwa Di You Tube Ditonton Lebih 2 Juta Orang 



KUALA LUMPUR – Biarpun baru berusia 16 tahun tetapi bakat Najwa dalam bidang nyanyian terserlah apabila lagunya yang berjudul Cinta Muka Buku nyanyiannya ditonton lebih 2 juta penonton baru-baru ini.

Menurut pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (P) Temenggong Ibrahim, Batu Pahat, Johor ini dia tidak menyangka lagu yang dinyanyikannya di You Tube mendapat sambutan di luar dugaan daripada para penonton di seluruh dunia.

“Saya pada mulanya hanya menyanyi sambil bermain gitar lagu Baby yang dipopularkan oleh Justin Bieber di mana saya rakam dan siarkannya di You Tube. Ia hanya untuk suka-suka sahaja tetapi saya tidak sangka ramai yang sukakannya.

“Klip video lagu itu ditonton lebih 100,000 penonton. Selepas sambutan itulah saya mula mencipta lagu-lagu sendiri termasuklah Cinta Muka Buku di mana ia telah ditonton lebih 2 juta penonton,” katanya sewaktu ditemui semalam.

Ekoran sambutan para peminat terhadap lagu-lagu Najwa atau nama sebenarnya Imratul Najwa Abdul Latif, syarikat rakaman NAR Records telah melamarnya bernaung di bawah label itu pada bulan Mac yang lalu.

Jelas Najwa yang mula belajar bermain gitar pada usia 14 tahun, dia telah berkolaborasi dengan kakaknya, Iqhwatul Syafika Abdul Latif, 22, dalam menghasilkan sembilan buah lagu sejak hampir dua tahun yang lepas.

“Saya mencipta melodi lagu, manakala kesemua lirik lagu-lagu nyanyian saya pula ditulis oleh kakak saya itu. Saya akan terus belajar dan akan menyanyi secara serius selepas habis belajar nanti,” jelasnya dengan bersungguh-sungguh.

Sembilan lagu yang telah dicipta oleh Najwa yang bakal diterbitkan oleh NAR Records itu bertajuk Carta Hati, Cinta Muka Buku, I Love You, Kau Lupa Itu Aku, Kosong, Only Yours, Adamu, Sahabat serta Satu. – mynewshub.my

Tonton


CInta Muka Buku


Namewee Serang Utusan Malaysia Pula


Namewee Serang Utusan Malaysia Pula!




 

KUALA LUMPUR – Namewee buat hal lagi.

Kali ini dia mengutuk akhbar Utusan Malaysia melalui video klip selama 2 minit 43 saat yang dimuat naik ke laman Youtube bermula semalam.

Video klip berkenaan diberi tajuk Namewee FxxK Utusan dan setakat ini, hampir 15,000 hits diperoleh video berkenaan.

Sebahagian besar komen juga dilihat menyebelahi Namewee.

Marah Namewee kali ini dikatakan berpunca daripada sebuah rencana dalam Utusan Malaysia yang bertajuk Bukan Nasi Lemak 2.0, soalnya Namewee…

Rencana tersebut menzahirkan pandangan penulisnya yang tidak senang dengan sikap Namewee yang cuba menjadi hero 1Malaysia melalui filem Nasi Lemak 2.0 arahannya setelah beberapa kali bertindak menghina orang Melayu dan agama Islam sebelum ini.

Dalam rencana berkenaan, penulisnya berkata; Jika diberi tiket percuma pun, saya tidak mahu menonton filem ini.

Tidak seperti kelaziman di mana Namewee akan menyanyi lagu rap untuk meluahkan marahnya, dia kali ini hanya berkata-kata dengan menggunakan bahasa Melayu pasar dan perkataan-perkataan lucah.

Namewee kelihatan sangat marah apabila penulis berkenaan memberitahu tidak mahu menonton filemnya.

Padanya, penulis berkenaan harus menonton dahulu filem tersebut dan kemudian baru menulis pandangannya.

Wartawan Utusan Malaysia berkenaan pula dalam rencananya berkata, Namewee sudah terlalu banyak mengguris hati dan perasaan rakyat Malaysia sebelum ini.

“Tentu kita belum dapat melupakan lagi, pemuda yang berasal dari Johor ini pernah dengan lagu Negarakuku, memperlekeh negara dan menghina wanita Islam bertudung dan azan subuh.

“Selepas itu, dia atau nama sebenarnya Wee Meng Chee buat hal lagi dengan menghina TNB dan dalam lagu bertajuk Kawanku menghina Melayu dengan lirik ‘Melayu Balik Hutan Jadi Sakai’.

“Dan ada lagi, dia membuat satu lagi klip video yang menghina Guru Besar dan Kementerian Pelajaran dengan perkataan-perkataan lucah,” katanya dalam rencananya itu.

Bagi penulis berkenaan, siapa Namewee untuk bercakap mengenai perpaduan antara kaum.

“Alahai, dia pula bercakap pasal 1Malaysia. Adakah anak muda ini sedar, bukankah perpaduan di negara ini dipupuk dengan cara kita menghormati setiap kaum yang ada.

“Bukan dengan menghina dan memperlekehkan sesuatu kaum dan negaranya seperti yang disiarkan di YouTube,” katanya.

Bagi wartawan Utusan Malaysia, kalau mahu bercerita mengenai filem yang mengambarkan aspirasi semua rakyat, maka filem Estet arahan Mamat Khalid lebih hebat dan berkesan.

Filem Nasi Lemak 2.0 dibintangi beberapa artis dan pelakon popular tempatan seperti Afdlin Shauki, Datuk David Arumugam dan Adibah Noor.

Gambar: FB Namewee


-Mynewshub

Tuesday, September 27, 2011

Bajet 2012: Lebih Banyak Berita Baik Untuk Rakyat

 
Bajet 2012: Lebih Banyak Berita Baik Untuk Rakyat

KUALA LUMPUR – Tentunya ramai yang tertunggu-tunggu untuk mendengar pembentangan Bajet 2012 yang bakal diumumkan oleh Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada sidang Dewan Rakyat , 7 Oktober ini.

Apakah ia lebih mesra rakyat berbanding bajet yang pernah diumumkan sebelum ini?

Ramai penganalisis ekonomi menjangkakan Perdana Menteri akan menawarkan pelbagai insentif yang menarik untuk rakyat negara ini demi melengkapkan Program Transformasi Ekonomi (ETP), bersesuaian dengan slogan ‘Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan’ yang diilhamkan sebelum ini.

Justeru itu, ramai yang beranggapan bahawa pembentangan Bajet 2012 itu akan menzahirkan fokus Kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai negara berpendapatan tinggi pada tahun 2020 dan memberikan perhatian pada peningkatan sosio-ekonomi rakyat.

Menurut kajian yang dijalankan oleh sebuah syarikat penganalisaan ekonomi, AmResearch Sdn Bhd, terdapat empat fokus utama Kerajaan di dalam pembentangan Bajet kali ini merangkumi peningkatan kualiti hidup rakyat, memperluaskan aktiviti ekonomi negara, menyediakan prasarana perniagaan dan modal insan terlatih berkelas dunia.

Kerajaan sememangnya menyedari tentang peningkatan kos sara diri di kalangan rakyat dan ia menimbulkan beban yang bukan mudah untuk digalas khususnya bagi golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Oleh itu, kajian tersebut menyasarkan Kerajaan akan memberikan tumpuan untuk meringankan beban rakyat tersebut dengan memperkenalkan pelbagai insentif seperti baucer tunai yang boleh ditebus di Kedai 1Malaysia dan bantuan sampingan kepada golongan ibu tunggal, pemandu teksi, pekerja estet, pesara serta mereka-mereka yang berpendapatan kurang dari RM3,000 ke bawah.

Selain itu, untuk golongan berpendapatan sederhana pula dijangka akan di’hadiah’kan dengan pelbagai rebet cukai untuk mengurangkan beban sara hidup mereka.

Kerajaan juga dijangka akan memperkenalkan semula pengurangan sumbangan pekerja secara sukarela dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) masing-masing dari sebelas peratus kepada sembilan peratus.
Justeru itu, golongan pekerja di negara ini boleh menikmati lebihan pendapatan kira-kira RM700 juta untuk digunakan bagi meningkatkan kuasa membeli mereka.

Bagi mengekalkan Malaysia sebagai sebuah negara yang paling kompetitif di rantau Asia terutamanya di Asia Tenggara, Kerajaan juga dijangka aka melakukan penstrukturan semula garis panduan pelaburan dengan meningkatkan pegangan asing dalam pelbagai sektor utama yang berpotensi untuk dikembangkan.

Antara sektor yang dikenal pasti berpotensi adalah minyak dan gas, penjagaan kesihatan, pendidikan dan perniagaan perkhidmatan profesional.

AmResearch melalui nota kajiannya juga menjangkakan pengurangan cukai individu sebanyak 1.0 peratus mata, namun berkemungkinan besar Kerajaan akan mengekalkan cukai korporat pada Bajet 2012 ini.

Menurut kajian itu, pengurangan cukai tersebut dilihat perlu dilaksanakan sebagai persediaan Kerajaan bagi melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang dijangka bakal dilaksanakan pada tahun 2014 atau 2015 nanti.

AmResearch menegaskan bahawa langkah tersebut adalah satu tindakan yang sangat positif untuk menghadapi GST dan dilihat mampu membawa pulang bakat-bakat mahir tempatan yang kini berkhidmat di negara luar.

Hasil kajian tersebut menyimpulkan bahawa Bajet 2012 perlu mengekalkan sokongan pertumbuhan fiskal, memberi keseimbangan pengurangan defisit daripada unjuran 5.5 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar pada 2011 kepada 5.2 peratus pada 2012.

Bagaimanapun, firma analisa ekonomi yang terkemuka itu membayangkan bahawa Kerajaan juga bakal berdepan dengan pelbagai cabaran membangunkan negara memandangkan pengurangan bagi perbelanjaan pembangunan adalah sukar ketika pertumbuhan dunia yang semakin merosot.

Kesimpulannya melalui kajian yang dijalankan oleh AmResearch itu, Kerajaan diramal bakal memberikan lebih banyak berita baik sekaligus membayangkan tentang Pilihanraya Umum ke-13 yang semakin hampir. - MyNewsHub

Safee pulang ke tanah air hari ini




SAFEE ketika berada di Stadium Cardiff City semalam sebelum pulang ke tanah air.


CARDIFF CITY - Penyerang skuad kebangsaan Malaysia, Mohd. Safee Sali akan pulang ke tanah air hari ini selepas menjalani latihan selama dua minggu dengan kelab bola sepak Cardiff City di bawah kendalian pengurus Malky Mackay.

Harapan pemain berusia 27 tahun itu adalah agar dapat diterima sebagai pemain kelab dari Wales tersebut yang bersaing dalam Liga England.

Safee yang kini bermain untuk kelab Indonesia, Pelita Jaya berkata, tempo permainan di England lebih pantas.

Penyertaannya dalam sesi lati-han dengan Cardiff City mendapat liputan meluas akhbar tempatan, malah beberapa penyokong kelab itu turut mendapatkan autograf Safee semalam ketika pasukan tersebut menentang Leicester City. 

Safee tidak beraksi pada perlawanan tersebut.

"Selepas menyertai pasukan simpanan dan juga pasukan utama dalam latihan, saya dapati permainan di sini lebih pantas. Ia berada di tahap yang sangat berbeza," katanya ketika ditemui di Stadium Cardiff City semalam.

Safee yang berasal dari Selangor menyifatkan latihan yang dilaluinya sebagai berjaya dan beliau diterima dengan baik oleh pemain-pemain Cardiff City.

"Walaupun hanya dua minggu, saya banyak belajar. Insya-Allah, saya harap dapat kembali untuk bermain dengan pasukan ini pada masa depan," katanya.

Perlawanan Cardiff City dengan Leicester City itu turut disaksikan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Britain, Datuk Zakaria Sulong dan isteri yang menyertai sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia yang diraikan oleh kelab berkenaan.

Safee yang sebelum ini dianggap oleh pengurus Queens Park Rangers, Neil Warnock sebagai 'David Beckham Malaysia' akan bermain untuk skuad kebangsaan Malaysia pada aksi persahabatan menentang Australia di Sydney pada 7 Oktober depan.

Ini merupakan perlawanan pertama antara kedua-dua pasukan itu dalam tempoh 20 tahun. - Bernama

Monday, September 26, 2011

Arsenal kehilangan Walcott


WALCOTT (kanan) dipapah keluar padang selepas mengalami kecederaan lutut.


LONDON - Arsenal terpaksa membayar harga yang tinggi biarpun berjaya mencatat kemenangan 3-0 ke atas Bolton Wanderers dalam saingan Liga Perdana England kelmarin.

Ini kerana, pemain sayap mereka, Theo Walcott mengalami kecederaan lutut yang dia bakal terlepas aksi menentang Olympiakos pada saingan peringkat Kumpulan F kempen Liga Juara-Juara awal pagi Khamis ini.

Situasi tersebut ternyata memberikan tamparan hebat buat pengurus skuad The Gunners, Arsene Wenger yang mengakui bahawa dia kini dalam keadaan bimbang memikirkan mengenai kecederaan yang dialami Walcott.

Besar kemungkinan Walcott tidak dapat diturunkan pada pertemuan menentang kelab Greece di Stadium Emirates itu.

"Pada mulanya saya ingatkan ia hanya kecederaan hamstring biasa tetapi sebenarnya tidak. Walcott berasa amat sakit di bahagian lulutnya," kata Wenger.

Sebelum ini, Wenger menetapkan sasaran ke atas anak-anak buahnya untuk mengutip mata maksimum apabila beraksi di tempat sendiri dalam usaha untuk mara ke peringkat kalah mati.
Pada perlawanan menenta'ng Bolton itu, penyerang Belanda, Robin Van Persie muncul wira skuad The Gunners apabila meledak dua gol pada minit ke-46 dan 71 sebelum Alex Song menjaringkan gol ketiga pada minit ke-89.

Mengulas mengenai aksi tersebut, Wenger memuji persembahan yang dipamerkan penyerang Belanda itu selaku kapten apabila menganggap pemain tersebut sudah semakin matang.

"Saya berasa, dia (Van Persie) merupakan salah seorang pemain yang telah meningkat matang dengan penuh tanggungjawab.

"Dia telah menunjukkan banyak peningkatan. Saya telah lama memantau prestasinya dan dia berjaya laksanakan tugasnya dengan baik," jelas Wenger. - AFP

Ferguson puji aksi pemain

 http://4.bp.blogspot.com/_6qWVjoU1D3E/TKYbA63QmbI/AAAAAAAAAxo/r0iElgWI08E/s1600/Key+Discipline+Sir+Alex+Ferguson.jpg


STOKE - Meskipun sekadar seri 1-1 dengan Stoke City dalam saingan Liga Perdana England awal pagi semalam, pengurus Manchester United, Alex Ferguson tetap yakin dengan kemampuan barisan pemain skuad The Red Devils.

Malah, dia menggangap aksi yang dipamerkan barisan pemainnya adalah seperti seorang juara.
"Kami (United) sebenarnya memiliki peluang yang cerah untuk memenangi perlawanan tersebut.

"Namun, Stoke beraksi dengan baik. Mereka telah membuatkan kami berada dalam keadaan tertekan tetapi kami berjaya mengatasi situasi tersebut dengan baik.

"Jika mereka menjaringkan gol sekalipun ia hanyalah akan terhasil menerusi set piece kerana mereka mempunyai kelebihan daripada aspek tersebut.

"Begitupun, dalam usaha mempamerkan corak permainan secara menyerang kami telah menunjukkan bahawa kami adalah lebih baik malah kami sebenarnya mampu menjaringkan lebih daripada satu gol.

"Mungkin perubahan terhadap barisan pemain dalam pelawanan kali ini telah menjejaskan sedikit rentak permainan kami tetapi kami masih mempunyai rekod yang baik dengan Stoke," kata Ferguson.

Pada aksi yang berlangsung di Stadium Brittania itu, skuad The Red Devils terlebih dahulu di depan selepas pemain sayap Portugal, Nani membuka tirai jaringan pada minit ke-27.

Bagaimanapun, Peter Crouch memusnahkan impian United untuk membawa pulang tiga mata penuh apabila berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-52.

Dalam pada itu, Ferguson yang telah kehilangan khidmat ayam tambatannya, Wayne Rooney (gambar) ekoran mengalami masalah kecederaan hamstring terus dihantui nasib malang.

Ini kerana, dia kehilangan dua lagi khidmat pemain utamanya selepas menyaksikan tonggak pertahanan, Jonny Evans mengalami kecederaan di bahagian buku lali ketika sesi pemanas badan sebelum aksi menentang Stoke itu.

Lebih malang, Ferguson turut kehilangan bintang muda Mexico, Javier Hernandez yang terpaksa diusung keluar tatkala perlawanan baharu memasuki minit ke-10.

"Ia bukan suatu yang mudah dengan beberapa perubahan terpaksa dibuat. Hernandez memiliki kepantasan dan merupakan seorang pemain yang bijak membolosi benteng pertahanan lawan tetapi kehilangannya adalah satu kerugian besar.

"Evans pula mengalami masalah kecederaan pada buku lali sejak semalam (kelmarin). Kami berdepan dengan malapetaka ketika sesi latihan apabila Micheal Carrick, Rooney dan Evans semuanya mengalami kecederaan.

"Pada awalnya, Evans merasakan dirinya sudah pulih tetapi ketika sesi pemanas badan sebelum perlawanan, kecederaan tidak dapat berbuat apa-apa. Jadi... kami terpaksa melakukan perubahan," jelas Ferguson. 

- AFP

10 juta unit Galaxy S II dijual




SEOUL - Penjualan telefon pintar Galaxy S II keluaran gergasi kedua pembuat telefon bimbit dunia, Samsung Elektronik semalam menyatakan sebanyak 10 juta unit sudah dijual sejak ia dikeluarkan pada April lalu. 

Penjualan model baharu telefon pintar itu dari peningkatan versi terdahulu meningkat dua kali ganda selepas melepasi penjualan lima juta unit pada Julai lalu. 

Gajet terkini itu dikeluarkan di pasaran tempatan pada 29 April lalu manakala di Eropah pada Mei lalu.
Telefon pintar Galaxy S II itu kemudiannya memasuki pasaran China pada Julai lalu sebelum mendominasi pasaran Amerika Syarikat pada September lalu. 

"Hanya dalam masa lima bulan, penjualan Galaxy S II meningkat dengan mendadak, sekali gus sebagai refleksi sokongan yang kuat daripada rakan kongsi yang lain," kata ketua unit peranti telefon bimbit, JK Shin. 

Penjualan di Korea Selatan sahaja mencapai 3.6 juta unit diikuti sebanyak 3.4 juta unit di Eropah dan 2.3 juta unit lagi di seluruh rantau Asia. - AFP

Sunday, September 25, 2011

Malaysia juga boleh ditimpa serpihan dari langit



 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/UARS_1.jpg



KUALA LUMPUR – Insiden satelit milik Amerika Syarikat (AS) jatuh ke bumi akibat tarikan graviti tidak sepatutnya dipandang ringan memandangkan Malaysia juga tidak terkecuali daripada terkena serpihan objek seumpama itu yang jatuh dari langit. 

Ketua Makmal Satelit, Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Ir. Renuganth Varatharajoo (gambar) berkata, bandar raya seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru dan Ipoh merupakan lokasi yang berpotensi menyebabkan kemusnahan jiwa dan harta benda yang besar.

“Walaupun objek yang jatuh itu bersaiz 10 sentimeter panjang, kelajuannya tetap memberi impak sangat kuat,” kata beliau lagi.

Beliau mengulas insiden Satelit Penyelidikan Atmosfera Amerika Syarikat (UARS) yang jatuh ke bumi awal pagi semalam dengan dipercayai bertaburan di Lautan Pasifik.

Satelit itu dilancarkan ke orbit pada tahun 1991 untuk kajian lapisan ozon sebelum perkhidmatannya ditamatkan pada 2005.

Menurut Renuganth, satelit seperti UARS akan meluncur selaju 28,000 kilometer sejam sebaik sahaja memasuki atmosfera bumi sebelum terbakar dan berkecai.

Bekas tukang sapu jadi Presiden Zambia

 http://www.zambianwatchdog.com/wp-content/uploads/2011/09/Michael-Sata_1097302c.jpg

USAKA, Zambia - Seorang bekas tukang sapu di stesen kereta api Victoria, London dipilih sebagai Presiden Zambia yang baru.

Berikrar mahu "menyapu Zambia menjadi lebih bersih", Michael Sata yang menerajui parti Barisan Patriotik, mengangkat sumpah sebagai Presiden Zambia Khamis lalu setelah partinya memperoleh kemenangan tipis dalam pilihan raya baru-baru ini. 

Berusia 74 tahun dan mempunyai lapan orang anak, Sata giat menentang pengaruh China yang semakin meluas di negara berkenaan.

Zambia yang dikelilingi lapan negara iaitu Republik Demokratik Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibia dan Angola adalah pengeluar tembaga terbesar di dunia selain kaya dengan galian lain.

Sata, 74, menuduh pemerintah terdahulu, Presiden Rupiah Banda yang mentadbir Zambia selama 20 tahun sebagai terlalu berlembut dalam menangani gejala rasuah. 

Tidak mahu mengulangi kesilapan sama, beliau berikrar akan berkongsi kekayaan hasil mineral negara itu dengan rakyat secara lebih adil dan telus.

"Zambia tidak boleh lagi mundur ke belakang. Kita semua mesti bergerak ke hadapan sebagai satu bangsa," katanya.

Digelar Tedung Selar kerana ucapan berbisanya yang sukar ditepis pihak lawan, Sata lahir di Zambia ketika negara itu masih bergelar koloni British bernama Rhodesia Utara.

Pada tahun 1950-an, beliau berhijrah ke London sebelum diambil bekerja sebagai tukang sapu dan porter oleh syarikat kereta api Britain, British Rail.

Sata kemudian belajar separuh masa untuk mengubah nasibnya. Beliau juga pernah bekerja di sebuah kilang pemasangan kereta di Britain sebelum kembali ke Zambia.

Sata kemudian menyertai pasukan polis negara itu.

Semasa berkempen, Sata pernah bersumpah bahawa beliau tidak akan minum air minuman yang dibotolkan sehingga semua rakyat Zambia mendapat bekalan air bersih. 

Walaupun kaya dengan pelbagai hasil Bumi, negara di selatan Afrika itu masih dikategorikan sebagai mundur.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), 70 peratus daripada 13 juta rakyat Zambia hidup dalam kemiskinan dengan purata gaji tahunan di negara itu cuma £255 (RM1,250). - Agensi 

Chong Wei ke final

 http://2.bp.blogspot.com/_-70p79gU8ZE/ScelxboPj-I/AAAAAAAAA4Y/NuJuMl6xSKQ/s400/lee-chong-wei.jpg

TOKYO – Juara bertahan, Datuk Lee Chong Wei mengesahkan tiket ke perlawanan akhir Kejohanan Badminton Siri Super Terbuka Jepun selepas menewaskan pemain Denmark, Peter Gade 21-13, 21-16 pada peringkat separuh akhir semalam. Pemain No. 1 dunia itu mudah melepasi tentangan hebat daripada pemain Denmark yang berusia 34 tahun itu.

“Peter adalah seorang pemain yang hebat. Saya rasa ia agak sukar untuk mengatasinya secara fizikal. Saya hanya perlu bermain dengan tenang dan cuba untuk menyerang apabila mempunyai peluang. “Saya mempunyai hanya satu perlawanan lagi untuk diharungi dan berharap rentak cemerlang ini berterusan pada final esok (hari ini). Saya akan cuba untuk melakukan yang terbaik dan kalau boleh menjulang gelaran juara,” ujarnya.

Pada edisi tahun lepas, Chong Wei muncul juara Terbuka Jepun selepas mengalahkan Lin Dan pada perlawanan akhir. Sementara itu hasrat Chong Wei untuk berdepan Lin Dan pada final hari ini tidak kesampaian kerana juara dunia dari China itu mengambil keputusan menarik diri semalam akibat kecederaan. Keputusan Lin Dan itu membolehkan rakan senegaranya, Chen Long melangkah ke final. “Saya kecewa kerana tidak dapat meneruskan permainan dan saya juga tidak berani untuk mengambil risiko,” kata Lin Dan. - AFP

Satelit AS jatuh ke bumi


GAMBAR UARS yang sempat dirakamkan di ruang udara Belanda pada 18 Jun 2010.


WASHINGTON - Sebuah satelit tamat tempoh seberat enam metrik tan milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) berkecai semasa memasuki atmosfera bumi pagi semalam dengan serpihan-serpihannya jatuh bertaburan di rantau Lautan Pasifik.

Pusat Operasi Bersama Angkasa Lepas AS dan NASA dalam satu kenyataan memberitahu, serpihan-serpihan satelit sebesar sebuah bas itu tidak semestinya menjunam ke dalam laut tetapi mengesahkan ia jatuh dalam kawasan seluas 800 kilometer persegi di rantau Pasifik.

Setakat berita ini ditulis, pihak berkuasa belum ada mengenal pasti lokasi yang tepat tempat serpihan-serpihan tersebut jatuh.


GAMBAR satelit UARS yang dikeluarkan oleh NASA selepas ia jatuh ke bumi kelmarin. - AFP


Menurut kedua-dua agensi AS itu, satelit sepanjang 11 meter itu jatuh antara pukul 1.23 petang (5.09 petang semalam waktu Malaysia).

Semasa menembusi atmosfera bumi, ia berkecai kepada lebih 100 kepingan tetapi cuma sekitar 26 kepingan logam berat dengan serpihan terbesar seberat 135 kilogram dijangka menjunam ke bumi.
NASA meramalkan kelajuan serpihan satelit itu apabila memasuki ruang udara ialah kira-kira 109 meter sesaat.

NASA sebelum ini meramalkan satelit yang dikenali sebagai Satelit Penyelidikan Atmosfera Amerika Syarikat (UARS) itu jatuh ke bumi seawal Khamis lalu.

Saturday, September 24, 2011

Facebook tarik minat syarikat rakaman muzik


MARK ZUCKERBERG mengumumkan perkhidmatan terbaharu Timeline pada persidangan Facebook f8 di San Francisco, California kelmarin.


LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Syarikat rakaman dan media meletakkan harapan baharu untuk memajukan perniagaan mereka ekoran penambahan kolum Ticker pada profil pengguna oleh Facebook.

Kolum Ticker memaparkan kemas kini aktiviti pengguna Facebook dalam pelbagai aplikasi media di laman jaringan sosial itu seperti langganan muzik dan filem.

Kolum itu menjadi medan pasaran baharu untuk syarikat rakaman dan media AS mempromosikan produk mereka.

Menerusi Ticker, syarikat rakaman boleh mengesan sama ada aplikasi yang mereka tawarkan popular di kalangan pengguna Facebook atau sebaliknya.

Apabila pengguna mengklik kolum Ticker kenalan mereka, pengguna terbabit secara automatik ditawarkan untuk mencuba secara percuma pelbagai perkhidmatan dalam talian seperti pelan muzik Spotify dan Rhapsody yang digunakan kenalan mereka.

Selepas tempoh tawaran percuma itu tamat, pengguna yang berminat boleh terus melanggan perkhidmatan yang ditawarkan dengan membayar yuran bulanan.

Ketua Eksekutif firma langganan muzik Deezer, Axel Dauchez berkata, penyertaan Deezer dalam Facebook membolehkan syarikat itu memasuki pasaran lebih 130 negara di luar AS dalam tempoh cuma beberapa minggu. 

Menurutnya, syarikat itu kini memiliki sekitar 1.4 juta pengguna berbayar di Perancis dan Britain dengan Facebook menawarkan pasaran yang jauh lebih besar. 

Kolum Ticker itu dilancarkan oleh Ketua Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg kelmarin untuk memudahkan 800 juta penggunanya berkongsi muzik dan media lain dengan kenalan mereka.

Zuckerberg turut memperkenalkan perubahan besar pada profil pengguna Facebook yang dinamakan TimeLine. 

Profil baharu itu boleh digunakan oleh pengguna untuk mendokumenkan dan memaparkan kehidupan mereka dalam bentuk buku skrap dalam talian.

"Ia menyimpan semua kisah anda (pengguna), semua aplikasi anda sekali gus satu kaedah ekspresi diri yang baharu," kata Zuckerberg ketika berucap pada persidangan tahunan pembina rangkaian laman sosial di bandar raya San Francisco, AS.

"Saya menggelarkan profil baharu ini sebagai 'kisah hidup anda'" tambahnya.- Agensi

Friday, September 23, 2011

Fastest and Slowest Internet Speed in World

The report by the Communications Workers of America (CWA) said the average download speed in South Korea is 20.4 megabits per second (mbps) -- four times faster than the US average of 5.1 mbps.

If you thought U.S is the country with the fastest internet in the world, you’re wrong. Its Korea, followed by some very interesting countries like Latvia, Aland Islands, Japan, Romania and Lithuania. 

The average internet speed for our beloved Malaysia:

Download speed = 2.40Mbps , 83th
Upload speed = 0.63Mbps, 71th

Fastest & Slowest Internet Speed

Bill Gates paling kaya di AS

http://www.gev.com/wp-content/uploads/2011/06/bill-gates.jpg

LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Status ekonomi AS yang tidak menentu sejak kebelakangan ini tidak menghalang pengasas gergasi perisian komputer Microsoft, Bill Gates mengungguli tempat teratas individu terkaya di AS selama 18 tahun berturut-turut. 

Senarai tersebut yang di keluarkan oleh majalah Forbes kelmarin, turut menyenaraikan 400 orang terkaya di negara kuasa besar berkenaan. 

Menurut majalah tersebut, nilai kekayaan pengasas bersama Microsft itu pada tahun ini ialah AS$59 bilion (RM185.82 bilion), bertambah sebanyak AS$5 bilion (RM15.74 bilion) sepanjang tahun ini berbanding setahun lalu. 

Perkembangan itu meletakkan pelabur, Warren Buffet di tempat kedua dengan nilai kekayaan sebanyak AS$39 bilion (RM122.83 bilion). 

Orang ketiga terkaya di AS ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Oracle, Larry Ellison dengan kekayaan berjumlah AS$33 bilion (RM103.93 bilion), bertambah AS$6 bilion (RM18.89 bilion) berbanding tahun lalu.
Spekulator mata wang George Soros pula berada di tempat ketujuh. 

Beliau buat kali pertama berada dalam kedudukan 10 orang terkaya di negara tersebut. 

Forbes menganggarkan kekayaan Soros bernilai AS$22 bilion (RM69.28 bilion). 

Turut tersenarai dalam 10 orang paling kaya AS tahun ini ialah waris kepada pengasas rangkaian pasar raya Wal-Mart Stores Inc., Sam Walton.

Dalam senarai tersebut, Forbes menyatakan sebanyak 262 individu mengalami peningkatan nilai kekayaan, 72 pula menurun manakala 18 individu berada di dalam senarai 400 orang terkaya di AS buat pertama kali. 

Terdapat 42 wanita yang turut tersenarai termasuk pengacara terkenal, Oprah Winfrey pada tangga ke-139, dengan anggaran kekayaan bernilai AS$2.7 billion (RM8.50 bilion). - AP

Speedtrap terbaru di bawah Flyover

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/313405_2014884087769_1113814765_31769043_450263946_n.jpg





PLUS North Bound (ke Utara)
*Under a bridge at about 456km, Sg Buloh junction.
*Under a bridge at about 459km, Bukit Lanjan interchange.
*Under the overhead restaurant at Sg Buloh.
*Under the last bridge before Sg Besi toll at 309.2km.
*Under the bridge at 296.5km, Bangi junction.
*Under the newly constructed bridge at 289.0km, after Nilai North junction.
*Under the bridge at 286.5km, Nilai North junction.

PLUS South Bound (ke Selatan)
*Below signboard at about 454.6km and 455.2km, Sg Buloh layby.
*Under the bridge after Subang junction at 11.3km.
*Under the bridge at 22km, Bukit Lanjan junction.
*Under the bridge before Mint hotel, Sg Besi Toll. 80km/h only!
*Under the bridge at 302.8km, Kajang junction.
*About 1km south of Bangi junction, both south and north bound outer lanes
*At 296.5km and 297km, Bangi junction.
*Under the newly constructed bridge at 289.0km, before Nilai North junction.
*At 285.5km and 285.8km, Nilai North junction.
*On center divider at 251.8km and 253km after Senawang junction.
*After Alor Gajah junction at 213.9km, next to water theme park.
*Behind the right hand crash barrier at 198.4km.

Elite Central Link East/North Bound
*On left hand side at 4.8km after Batu Tiga/Shah Alam exit
*Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
*Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.

Elite Central Link West/South Bound
*Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
*Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.
*After exit from KLIA toll to the airport, below Jalan Pekeliling flyover.90km/h

NKVE East/North Bound
*300m before Jalan Duta toll, 60km/h!
*Behind crash barrier on the left when going towards Jalan Duta toll, at 24.9km, 80km/h!
*Below bridge at Damansara Junction, 17.5km

NKVE West/South Bound
*Behind crash barrier on the left when leaving Jalan Duta toll from KL, at 25.3km and 25.7km, 80km/h!
*From Jln Duta, below the bridge, 23km, 80km/h zone!
*From Jln Duta, at the underpass at Sg Buloh Y-junction, 22km.
*Behind crash barrier at Damansara Junction, 17.7km and 16.8km
*Below railway bridge at 11.2km
*Under the bridge at Shah Alam junction.

Kesas East Bound
*Under the bridge at 44.8km, downhill run after Puchong junction.

Kesas West Bound
*At Sg Besi side of East Bound Toll. Kuala LumpurCity
*Jalan Duta; below the flyover at the Damansara junction, 70km/h zone.

Klang
*Dual carriageway between Klang and Port Klang. Towards Klang direction, at about 13km mile stone. 70km/h only!

East Coast
*Road sign at Karak highway is inadequate especially at Y junction; if you are unfamilar, go slow.
*East bound, downhill run after Raub junction.
*Maran, 60km/h zone.
*Paya Bungor, 70km/h zone.

SPEED TRAPS IN JOHOR 

South Bound
*Tangkak junction.
*Under the bridge after Yong Peng

North junction

*at 97.3km.
*Ayer Hitam junction.
*Sedenak junction.

SPEED TRAPS IN PERLIS, KEDAH AND PENANG
North Bound
*Around Ayer Hitam in 60km/h zone.
*Before Perwaja Steel.
*Sg Petani junction.
*Between Seberang Jaya junction and Sg Dua Toll.
*PenangBridge at island end.Speed limit 80km/h.

South Bound
*PenangBridgeisland end. Speed limit 80km/h.
*About 2km before Juru Toll Speed limit 90km/h.

SPEED TRAPS IN PERAK
North Bound
*Under the bridge at 197.1km and 198.8km, afterKamunting Junction.
*Under the bridge at 204.3km, after KamuntingJunction.
*Under the bridge at 208km, before Kamunting Junction.
*Under the bridge at 214.8km, before Kamuntingjunction.
*Ipoh Vista Point at about 263km. Speed limit 80km/h.
*Under the bridge at 271km, Ipoh North Junction.
*Under the bridge at 274.4km, Ipoh South Junction.
*Under the bridge at 286.9km, Simpang Pulai Junction.
*Under the bridge at 296km, Gopeng Junction.
*Under the bridge at 352.6km, after Sungkai Junction.
*Under the bridge at 353km, Sungkai Junction.
*Under the bridge at 373km, Slim River Junction.

South Bound
*Under the bridge at 199km, before Kamunting junction.
*Under the bridge at 241.9km, at Kalau Kangsarjunction.
*Under the sign post at 296.1km, before GopengJunction.
*Under the bridge at 297km, at Gopeng Junction.
*Under the bridge at 300km, after Gopeng junction.
*Under the bridge at 308.6km, after Gopeng junction.
*Under the bridge at 372.6km, at SlimRiverjunction.....

Thursday, September 22, 2011

Hantu Bonceng: Zizan rujuk Ustaz Azhar Idrus

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/311920_267648816590976_100000375800741_880263_542797774_n.jpg

Menurut Ust Azhar Idrus, sebaik saja isu Zizan Raja Lawak mengucapkan 'Asyhaduanna Muhamadarr..Syaitan' di dalam satu babak filem Hantu Bonceng menjadi kecoh. Beliau menerima panggilan daripada Zizan yang menggunakan 'private number' untuk merujuk permasalahan ini.

"Saya ni baru kena marah dengan orang kerana filem Hantu Bonceng. Saya kata 'Asyhaduanna Muhammadarr' lepas tu nampak syaitan datang..saya kata SYAITAN" kata Zizan.

Jawab Ust Azhar Idrus. Dia boleh jadi dua hujah. Boleh jadi ada niat untuk mempersendakan Islam dan boleh jadi tidakberniat untuk mempersendakan Islam. Dalam kes ini dia mengucap ketika di dalam ketakutan, dalam cerita kelakar maka dia buat dialog mengucap "Asyhadu an la ilaha ill-Allah, wa asyhadu ana Muhammadarr.....Syaitan! Syaitan!."

Jadi boleh dikatakan bahawa penulis skrip ini untuk menghina nabi, dan boleh juga dikatakan penulis skrip berniat untuk menggambarkan seseorang yang di dalam ketakutan tidak sempat menghabiskan lafaz syahadahnya kerana ternampak syaitan. Ia boleh jadi niat untuk mempersenda.

Tetapi kesilapan ini tidak terletak kepada pelakon. Pelakon jahil dan tidak tahu apa-apa. Pelakon bukannya (perlu) belajar pondok untuk berlakon filem. Tetapi Penerbit, Penulis skrip dan Pengarah sepatutnya kena rujuk dahulu perkara ini kepada Pejabat Agama atau Jabatan Kuasa Fatwa. Skrip ini boleh jadi untuk mempersendakan Islam dan boleh juga bukan berniat untuk mempersendakan Islam.

"Walaupun ia bukan untuk mempersendakan Islam, ia tetap juga HARAM sebab mendatangkan FITNAH" tambah Ustaz Azhar Idrus lagi. Fitnah ini yang perlu di jaga dan kita perlu berhati-hati. Zizan sendiri telah mengakui bahawa beliau tidak pernah terniat untuk mempersendakan Islam.

"Jadi kita ambil secara baik, dia (Zizan) tidak berniat mempersenda Islam, tetapi kerana kejahilan punya fasal ia memberi fitnah." rumus Ust Azhar Idrus.

Wednesday, September 21, 2011

Hudud Belum Sesuai Dilaksanakan: Dr Asri

Hudud Belum Sesuai Dilaksanakan: Dr Asri


KOTA BARU – Hukum hudud belum sesuai dilaksanakan di negara ini kerana keadaan tidak kondusif dan tidak wajar mana-mana pihak menyalahkan pihak lain kerana tidak melaksanakan hukum itu, kata bekas Mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Katanya jika dilaksanakan juga, ia akan menimbulkan ketidakadilan kepada semua pihak dalam masyarakat majmuk di negara ini.

“Jika ada hukum yang ditegak atas nama Islam tetapi gagal membawa keadilan kepada kehidupan manusia, maka ia bukan syariat yang Allah kehendaki sekalipun dipetik dalil-dalil agama dalam mempertahankannya,” katanya kepada pemberita di sini Selasa.

Beliau ditemui selepas membentangkan kertas kerja di seminar Undang-Undang Syariah Peringkat Kebangsaan sempena Sambutan Hari Hududullah Negeri Kelantan yang dirasmikan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Bagaimanapun kata Mohd Asri, apa yang penting dan patut dilaksanakan sekarang ialah usaha memperjuangkan untuk mewujudkan suasana itu, seperti memberi kefahaman kepada rakyat mengenai hukum tersebut dan persediaan sebelum undang-undang berkenaan dapat dilaksanakan.

“Keadaan yang ada di negara kita sekarang tidak menunjukkan suasana kondusif untuk melaksanakan hukum hudud, dan dalam konteks ini kita tidak boleh menyalahkan sesiapa,” katanya.

Dalam kertas kerjanya bertajuk “Hudud suatu Perbincangan: Tanggapan, suasana dan Keberkesanan”, Mohd Asri berkata hudud bukan asas kenegaraan dalam Islam.

Sebaliknya kata beliau, asas kenegaraan dalam Islam ialah menegakkan keadilan untuk rakyat berasaskan prinsip al-Quran dan hadis nabi serta mencegah perkara mungkar, iaitu perkara membawa kemudaratan dan berbahaya kepada rakyat.

Hudud hanyalah mekanisme mengatasi jenayah dan ia dilaksanakan apabila syarat dipenuhi dan suasananya kondusif, katanya.

Beliau berkata kekurangan kegiatan jenayah dalam negara menurut Islam bukan disebabkan hukumannya sahaja, tetapi keadilan yang merata dan kebajikan rakyat yang dipelihara. – BERNAMA

Piala Carling: United, Arsenal Mara

Piala Carling: United, Arsenal Mara

MANCHESTER UNITED biarpun hanya menurunkan pasukan kedua mereka tetap mudah menewaskan Leeds United 3-0 di Elland Road pada aksi pusingan ketiga Piala Carling, awal pagi tadi.

Pengurus United, Alex Ferguson yang memilih untuk meletakkan Antonio Valencia sebagai bek kanan dan Michael Carrick sebagai bek tengah telah membuka tirai jaringan menerusi Michael Owen pada minit ke-15.

Owen sekali lagi meledak untuk gol kedua United pada minit ke-30 sebelum pemain veteran, Ryan Giggs menjaringkan gol ketiga pada penghujung babak pertama.

Tiada tambahan jaringan pada babak kedua tetapi United terpaksa beraksi 10 pemain pada penghujung perlawanan setelah bek tengah, Zeki Fryers mengalami kecederaan ketika tiga pertukaran telah dibuat Ferguson dan memaksa Dimitar Berbatov turun mengisi posisi tersebut.

Sementara itu, di Stadium Emirates, Arsenal bangkit daripada ketinggalan untuk mara ke pusingan keempat setelah berjaya menundukkan Shrewsbury Town 3-1.

James Collins meletakkan pasukan pelawat di hadapan pada minit ke-16 sebelum anak-anak buah Arsene Wenger itu berjaya membalas tiga gol menerusi Kieran Gibbs (33), Alex Oxlade-Chamberlain (58) dan Yossi Benayoun (78).

Bolton pula yang berkedudukan kelompok bawahan Liga Perdana Inggeris ketika ini mendapat suntikan moral setelah berjaya menewaskan Aston Villa 2-0 di Villa Park.

Lain-lain perlawanan pagi tadi menyaksikan Wolves membelasah Millwall 5-0, Burnley menewaskan Milton Keynes Dons 2-1, Newcastle menang 3-2 ke atas Nottingham Forest, Stoke terikat 0-0 dengan Tottenham manakala Blackburn menumpaskan Leyton Orient 3-2.

Tahniah Zizan

http://2.bp.blogspot.com/-pgas8zQhL1Q/TnGDpUsVbmI/AAAAAAAAC3A/p6ltYOwCkgQ/s1600/hantu-bonceng-2011-poster.jpg

Kata Para hukama' : Tidak hilang bisa dek kerana memohon maaf diatas kesilapan atau kesalahan yang dilakukan. Sebaliknya diri dilihat bermaruah dan dihormati.

Tahniah saya ucapkan kepada saudara Mohd Razizan bin Abd Razak yang telah mengakui kesilapan lalu memohon maaf secara terbuka. Saya sangat menghormati sikap sedemikian dan telah saya sebutkan sebelum ini didalam kenyataan saya bahawa sewajarnya pihak pengarah dan pelakon Filem Hantu Bonceng iaitu  saudara Mohd Idham dan Zizan memohon maaf kerana mencetus kekeliruan kepada masyarakat awam. Sekiranya mereka memohon maaf, mereka akan lebih dihormati.

Mudah - mudahan ia menjadi pengajaran berguna kepada Zizan dan kepada semua termasuk para penonton dan juga artis - artis yang lain agar lebih berhati - hati  di pentas lakonan atau di layar perak agar tidak mencetus kekeliruan yang boleh membuka pintu fitnah dan dilihat mempersendakan agama Islam yang suci ini.

Bukan sahaja pada lafaz kalimah syahadah tetapi juga pada aksi - aksi yang lain seperti pendedahan aurat, pergaulan bebas, berpelukan lelaki dan perempuan yang bukan mahramnya, adegan tahyul dan sebagainya mesti dielakkan dalam dunia lakonan justeru ia menjadi contoh yang tidak baik kepada masyarakat khasnya anak muda selain ianya bertentangan dengan hukum Islam.

Allah Ta'ala berfirman di dalam Surah At-taubah, Ayat 65:

وَلَئِن سَأَلْتَهُمْ لَيَقُولُنَّ إِنَّمَا كُنَّا نَخُوضُ وَنَلْعَبُ قُلْ أَبِاللَّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنتُمْ تَسْتَهْزِئُونَ

Dan jika engkau bertanya kepada mereka, tentulah mereka akan menjawab: "Sesungguhnya kami hanyalah berbual dan bermain-main". Katakanlah: "Patutkah nama Allah dan ayat-ayat-Nya serta Rasul-Nya kamu memperolok-olok dan mengejeknya?"

Saya mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia sekali lagi mengucapkan tahniah atas keberanian saudara Zizan memohon maaf, semoga ianya benar, ikhlas dan tidak mengulanginya di masa hadapan.

Dewan Pemuda PAS Malaysia senantiasa menyokong kerjaya seni dan budaya dalam negara kita kerana Islam tidak pernah menghalang ummatnya berkarya, namun Islam mempunyai garis panduan yang jelas untuk dipatuhi agar seni dan budaya menghidupkan jiwa dan menyegarkan minda bukan mematikan hati, merosakkan akhlak dan meruntuhkan moral.

Saya percaya, masih terlalu luas ruang untuk seniman dan karyawan menghasilkan karya seni mereka tanpa melanggar batas syariat dan mencacatkan keindahan Islam. Malah filem tanpa adegan wanita seksi yang menampakkan aurat sehingga ke paras paha serta mendedahkan sebahagian besar di bahagian dadanya, masih mampu mencapai box office dan menerima award di peringkat antarabangsa, seperti filem dari Iran "Under The Moonlight"  yang memenangi 6 award diperingkat antarabangsa pada tahun 2001 yang lalu. Begitu juga filem "Children of Heaven" yang dicalonkan sebagai penerima anugerah oscar dalam Academy Award dan memenangi 10 lagi award di pelbagai peringkat antarabangsa.

Sudah sampai masanya, pengarah dan penerbit filem negara menghasilkan filem bermutu tinggi, mendidik minda dan sosio budaya masyarakat serta mengharumkan nama negara ke peringkat antarabangsa. Bebaskan industri filem negara dari serkap filem yang rendah mutu, terkepong dalam realiti masyarakat yang tidak sepatutnya dibanggakan dan filem yang mengeksploit batang tubuh wanita, keseksian, kelucahan dan ketahyulan sebagai azimat pelaris tayangan di pawagam.

Saya mengingatkan demikian justeru berkarya juga berkait rapat dengan dosa pahala dan syurga neraka. Karya juga sebahagian dari medium pendidikan umum masyarakat yang berkesan kepada masyarakat. Maksudnya, berkarya dalam pelbagai lapangannya mestilah mengambil kira keredhaan Allah swt, bukan hanya menilai keuntungan dan sambutan bertaraf pecah gudang.
Dewan Pemuda PAS sedia membantu untuk mengangkat martabat industri filem negara dalam ruang yang boleh diambil oleh pemuda selama industri ini sedia untuk bebas dan dibebaskan dari pengaruh maksiat dan mungkar.

Nasrudin bin Hassan
Ketua Pemuda PAS Malaysia.

Sumber: Pemuda PAS Malaysia

Tuesday, September 20, 2011

LPF teliti semula 'Hantu Bonceng'

http://syahrilhafiz.com/blog/wp-content/uploads/2011/08/hantu-bonceng.jpg


Lembaga Penapisan Filem akan meneliti semula filem "Hantu Bonceng" yang didakwa oleh Dewan Pemuda PAS mengandungi unsur penghinaan terhadap Islam dalam satu babak filem itu.

Pengerusinya Datuk Raja Azhar Raja Abdul Manap berkata pihaknya telah menonton dan meneliti filem itu sebelum ia ditayangkan kepada umum dan mendapati tiada unsur penghinaan terhadap agama.

Beliau berkata pelbagai tafsiran boleh diberikan dalam babak ketika pelawak terkenal Zizan terjaga dari pengsan di sebuah hospital, lalu menyebut dialog "asyhadu anna Muhammadar... syaitan" .

"Kalau kita tengok dalam filem itu, sebenarnya tidak ada unsur penghinaan kerana apa yang dilafazkan Zizan, ketika melakonkan babak histeria itu, bukanlah satu ayat yang penuh.

"Sebaliknya ketika Zizan menyebut Syahadah beliau terhenti seketika sebelum menyebut perkataan syaitan selepas itu," katanya kepada Bernama.

Harakahdaily hari ini melaporkan, Ketua Dewan Pemuda PAS Nasrudin Hassan menggesa filem Hantu Bonceng yang sedang ditayangkan di pawagam dihentikan segera kerana mengandungi unsur penghinaan kepada Rasulullah.

Nasrudin mendakwa babak tersebut ketika Zizan di atas katil wad hospital menyebut dialog "asyhadu anna Muhammadar... syaitan".

Bagaimanapun, Raja Azhar tidak menolak kemungkinan filem yang ditonton oleh pihaknya mungkin berbeza sedikit daripada apa yang kini ditayangkan di pawagam.

"Justeru kita akan meneliti sekali lagi babak yang dimaksudkan oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Nasrudin Hassan," katanya.

Filem Hantu Bonceng arahan sutradara terkenal, Ahmad Idham dengan durasi 90 minit itu ditayangkan di panggung wayang di Malaysia, Singapura dan Brunei bermula 31 Ogos lalu dan dikatakan mencipta sejarah dengan kutipan terbesar dalam musim perayaan dengan jumlah RM5 juta untuk lima hari tayangan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...