Followers

Promosi Hebat

Peluang untuk menambah wang poket anda. [Churp Churp]

Cipta GAME menarik di #MiloCansNextGame dan menang RM 10K!

The smartest Samsung Galaxy SII. #LoveMySII

Friday, September 9, 2011

[Gambar] - Polis Terima 74 Laporan Berhubung Pusat Jagaan Kucing

KUALA LUMPUR, 8 Sept -- Polis menerima 74 laporan berhubung sebuah pusat jagaan haiwan di Damansara Damai di sini yang didakwa membiarkan kucing yang ditempatkan di situ kelaparan sehingga 12 ekor daripada kira-kira 300 ekor kucing dilaporkan mati.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar berkata laporan itu dibuat oleh para pemilik kucing yang menempatkan haiwan peliharaan mereka di pusat itu.

"Walaupun kes ini disiasat oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV), polis berjanji akan memberi perhatian serius terhadap kes ini dan tindakan undang-undang yang sewajarnya akan diambil ke atas pemilik kedai Petknode itu yang tidak dapat memberi perkhidmatan yang telah dijanjikan," katanya dalam laman sosial Facebook PDRM.

Beliau juga berkata sudah tiba masanya akta sedia ada mengenai haiwan dikaji semula.

Polis akan membantu pemilik kucing terlibat untuk mendapatkan kembali kucing yang masih hidup dan meminta sesiapa yang mengambil mana-mana kucing atas alasan menyelamatkannya supaya menyerahkannya kepada pihak JPV Selangor atau pihak polis, katanya.

-- BERNAMA

Gambar kekejaman terhadap kucing di Petknode

Sumber: Scaniaz

Petknode merupakan sebuah kedai tempat jagaan haiwan apabila tuan empunya kucing tersebut balik kampung. Menurut sumber, kucing-kucing yang dihantar oleh owner ke Petknode, PJ tidak diberi makan, minum selama seminggu. 

Dengar khabar owner bayar sampai RM 560 seminggu untuk kucing-kucing ni dijaga. Boleh dilihat keadaan kucing yang begitu kurus kering sehingga menampakkan susuk tulang. Jika dilihat memang kesian kucing tersebut dianiayai. Tuan empunya kedai nampak sangat tidak bertanggung jawab dan hanya memikirkan soal keuntungan tanpa menghiraukan keadaan kucing dipusat tersebut.

Setelah mendengar beberapa maklumat mengenai kedai tersebut, beberapa owner kucing pakat pecah kedai tu utk selamatkan kucing-kucing yang masih ada. Keadaan begitu teruk sehingga terdapat beberapa kucing mati. Laporan polis turut dibuat mengenai kejadian ni.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...