Followers

Promosi Hebat

Peluang untuk menambah wang poket anda. [Churp Churp]

Cipta GAME menarik di #MiloCansNextGame dan menang RM 10K!

The smartest Samsung Galaxy SII. #LoveMySII

Thursday, October 6, 2011

Harga Rokok Dijangka Kekal - Berita Gembira Atau Sebaliknya

 
Harga Rokok Dijangka Kekal - Berita Gembira Atau Sebaliknya

KUALA LUMPUR – Untuk pertama kali dalam masa beberapa tahun, cukai berkaitan rokok dijangka tidak akan dinaikkan dalam pembentangan Bajet 2012 yang dijadual sampaikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, esok.

Menurut sumber industri tembakau, harga rokok di Malaysia kini berada di paras tertinggi untuk negara ini dan sudah pun membebankan perokok. Menurut sumber itu, sekiranya dinaikkan lagi, ia akan menyebabkan peningkatan aktiviti penyeludupan rokok ke negara ini secara lebih berleluasa.

Kesan penyeludupan sangat buruk kerana pengguna bahan itu terdedah kepada rokok yang jauh lebih merbahaya kandungan kimianya. “Kami yakin kerajaan tidak akan bertindak menaikan cukai rokok dan tembakau,” katanya ketika dihubungi Mynewshub.my di sini hari ini.

Menurut kajian beberapa syarikat dan firma penyelidikan, kenaikan harga rokok bukan sahaja akan mengurangkan pembelian rokok, malah ia akan menyebabkan penyusutan jumlah dagangan industri tembakau.

Sebuah firma penyelidikan, OSK Research misalnya, telah meramalkan kesan tersebut ekoran kenaikan cukai rokok pada belanjawan tahun lalu menyaksikan jumlah dagangan industri tersebut menyusut sebanyak 10 peratus tahun ini.

Untuk tahun ini, kajian yang dijalankan firma itu meramalkan kerajaan tidak akan menaikkan lagi harga rokok memandangkan kenaikannya telah pun dilakukan tahun lepas. Bagaimanapun, sekiranya kerajaan mahu menaikkan juga harga rokok, firma itu meramalkan bahawa peningkatan tersebut tidak akan mencecah lebih 10 peratus.

“Kami percaya cukai rokok tidak akan dinaikkan melebihi 10 peratus kerana kegiatan penyeludupan rokok haram juga tinggi. “Selain itu, kerajaan sudah menaikkan cukai tersebut pada tahun lalu,” kata firma itu di dalam nota penyelidikannya baru-baru ini.

Ekoran kenaikan harga rokok secara konsisten sejak beberapa tahun lalu, aktiviti penyeludupan rokok ke negara ini melalui pintu-pintu sempadan negara semakin meningkat dengan jumlah penangkapan yang bernilai jutaan ringgit. Kali terakhir kerajaan menaikkan kadar duti eksais bagi rokok ialah sebanyak tiga sen sebatang, berkuat kuasa 1 Oktober 2010.

Ekoran kenaikkan kadar cukai baru tersebut, amaun kenaikan cukai bagi sekotak rokok yang mengandungi 20 batang ialah kira-kira 63 sen, iaitu 60 sen daripada duti eksais dan tiga sen daripada cukai jualan.

Harga bagi sekotak rokok kini di Malaysia adalah RM10 bagi 20 batang rokok merupakan antara yang termahal di rantau Asia Tenggara. - MyNewsHub

Pengasas Apple meninggal dunia


Memorial: The Apple Home page after it was revealed the Jobs had died


Pengasas Apple, Steve Job telah meninggal dunia pada hari ini, 6 October 2011. Beliau sebelum ini menderita bertarung dengan penyakit kanser pancrease dalam satu tempoh yang lama.

Penghormatan pertama terhadap kematian beliau dimulakan oleh Barrack Obama selepas syarikat Apple mengesahkan kematian perancang utama di sebalik tabir pembikinan iPhone, iPad dan iPod itu pada usia 56 tahun.

"Kami berasa amat sedih untuk mengumumkan bahawa Steve Job telah meninggal hari ini" ujar satu kenyataan dari Lembaga Pengarah Apple.

Laman Web Apple hari ini ditukar kepada satu imej penuh memaparkan wajah Steve Job berserta teks 'Steve Jobs 1955-2011.'

Apabila diklik pada imej tersebut, akan dipaparkan teks tambahan:

'Apple has lost a visionary and creative genius, and the world has lost an amazing human being. 

'Those of us who have been fortunate enough to know and work with Steve have lost a dear friend and an inspiring mentor. 

'Steve leaves behind a company that only he could have built, and his spirit will forever be the foundation of Apple.' 

Innovator: Steve Jobs introduces the Apple Nano in San Francisco. He passed away today
R.I.P Steve Job

'Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose'

Steve Jobs, 2005

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...